16 Οκτωβρίου 2009

Tης ομορφιάς και του ονείρου...


Μικρή αναφορά του Φαίδωνα Θεοφίλου στο ζωγράφο Γιώργο Πέρρο.








Ο Γιώργος Πέρρος

είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης εικαστικής παράδοσης της Λέσβου,

με δυναμική καλλιτεχνική παρουσία, όχι μόνο στη Λέσβο

αλλά και στον ευρύτερο ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο.



Το έργο του, βρίσκεται σε μόνιμο διάλογο με την μοναδική αισθητική και τον ερωτισμό της Λεσβιακής Φύσης, που μαζί με τον ψυχισμό του ζωγράφου, τροφοδοτεί τις εμπνεύσεις του.



Το «όνειρο», ως στοιχείο υπερρεαλισμού συχνά ενσωματώνεται στην οπτική του Λέσβιου καλλιτέχνη δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα «ατένισμα», ίδιο με αυτό που κάνει ο άνθρωπος όταν κοιτάζει τον ουρανό, προσδοκώντας να ανοίξει και να φανούν τα μυστικά του.



Κι αλλιώς: Τηρώντας τις επιφάνειες των έργων του, έχω την αίσθηση ότι φτιάχτηκαν για να κρύψουν κάτι, σαν τον γυμνό καρπό που βρίσκεται κάτω από τη φλούδα...

Ο έρωτας, είτε σαν θεματικό στοιχείο είτε σαν αίσθηση που διατρέχει τους πίνακές του, προσδίδει στους πίνακές του μια διαχρονική νεότητα, ίδια με αυτή των χρωμάτων του.

Ο προσανατολισμός τής Τέχνης του στην ίδια πορεία με τα λόγια της Σαπφούς:

«Την ομορφιά διακόνησα.

Τί ποιο μεγάλο θα μπορούσα;»







.

2 σχόλια:

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Φαίδωνα, παραδόξως πώς… οι αναρτήσεις σας στα Θήτα της Θάλασσας, έρχονται να αγγίξουν ένα μεγάλο μέρος των αισθητικών μου αναγκών. Δεν αποτελεί έργο τέχνης, θεωρώ, ό,τι αφήνει αδιάφορο τον δέκτη.
Τα έργα του Πέρρου με συνεπήραν σε τέτοιο βαθμό που ένιωσα να μου είναι ανάγκη το κοίταγμά τους. Νόμισα ξάφνου πως δεν παρατηρώ τους πίνακες αλλά είμαι μέρος τους.
Σαν να άνοιξε ξαφνικά η μυστική δίοδος των επιδράσεων που αλλοιώνει την οπτική μας προς την πραγματικότητα και τον κόσμο. Σαν το φως να βρήκε τις πραγματικές διαστάσεις του και τα χρώματα να γέννησαν αισθήματα που δεν εκφράζονται προσωρινά μα μας κρατούν «εξαρτημένους» της ομορφιάς για πάντα.

Σας ευχαριστώ.

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Χαίρομαι που οι επιλογές μου σας αγγίζουν και σας ευχαριστώ για τις εντυπώσεις που παραθέσατε για το έργο το Γιώργου Πέρρου

Related Posts with Thumbnails
Οι πίνακες στην κεφαλίδα του ιστολογίου είναι του ζωγράφου Γιώργου Πέρρου.