18 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗΣ ... ... ... Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΠΛΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ (Υδατογραφία - Λάδι - Παστέλ)


.

«Η αρχή μιας σχέσης» Παστέλ



«Η ελιά» Παστέλ


Στη Λεσβιακή Εικαστική Σχολή ανήκει και ο ζωγράφος Δημήτρης Καραπιπέρης που η τέχνη του κινείται στα πλαίσια του ρεαλισμού, αλλά όχι λίγες φορές, η ζωγραφική του θέαση αποκτά μια ποιητική ενατένιση που κατά κύριο λόγο την οφείλει (εκτός από την επιλογή των θεμάτων του) στη λυρική υπόσταση των χρωμάτων του.

Θαυμάσιος «Μάστορας» και στα 3 είδη που καταπιάνεται και θα πρόσθετα ότι το ξεχασμένο όσο και δύσκολο είδος της υδατογραφίας, (ακουρέλα) βρίσκει από το ταλέντο τού Λέσβιου ζωγράφου, μια μοναδική ζωντάνια και ένα νέο καλλιτεχνικό ήθος.






«Επί γης Ειρήνη» Υδατογραφία



«Καλή τύχη» Υδατογραφία



Τα πρώτα μαθήματα τα πήρε στη Μυτιλήνη από τον γνωστό επίσης Λέσβιο ζωγράφο Στρατή Αξιώτη. Στη συνέχεια δούλεψε κοντά στους γλύπτες και ζωγράφους Γιώργο Ζλατάνη στις Σέρρες και Χρήστο Παυλίδη στη Ξάνθη. Έτσι, η γνώση της γλυπτικής και η ενασχόλησή του μ’ αυτήν, εμπλούτισε την εικαστική του έκφραση.

Έργα του υπάρχουν στο Υπουργείο Αιγαίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, τη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Καναδά.






«Απ’ τον Αη Νικόλα Παμφίλων» Παστέλ




«Απ’ την Αχλαδερή» Παστέλ



Εκθέσεις:

Ατομικές: Μυτιλήνη 1984 – 1990 – 1996. Ξάνθη 1987, Αθήνα 1993, Βρυξέλλες 1995. Ακόμη έλαβε μέρος και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Στη Biennale Internationale du pastel στις Βρυξέλλες το 1995 πήρε έπαινο για το έργο του. Επίσης τιμήθηκε:

Με Α΄Βραβείο καλλιτεχνικής αφίσσας ΝΕΛΕ Ξάνθης 1984

Α΄ Πανελλήνιο Βραβείο ζωγραφικής σχολής ABC 1988

Α΄ Βραβείο καλλιτεχνικής αφίσσας ΕΤΑ Λέσβου 1984

Ο Δημήτρης Καραπιπέρης, είναι μέλος του επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Πολυάριθμες δημοσιεύσεις για το έργο του έγιναν στον αθηναϊκό και επαρχιακό τύπο.






«Άγιος Ισίδωρος – Κόλπου Γέρας» Υδατογραφία


«Η στροφή του δρόμου - Θερμή» Υδατογραφία



Παραθέτω ενδεικτικά τρεις απόψεις για το έργο του :



Η ανεικονική ζωγραφική απάλλαξε από τη δέσμευση του συγκεκριμένου, δίνοντας καινούριες όψεις στο αντικείμενο και καθιστώντας την «εικόνα» ξεπερασμένη. Το τρισδιάστατο όμως , στερεοσκοπικό θα έλεγα, της νεκρής φύσης που δίνει ο Καραπιπέρης, υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν είναι πιο μεστό από το πραγματικό.

Θ . Γραμματάς –Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθήνας





«Φρούτα φθινοπώρου» Παστέλ




«Απ’ τον Καρκύνα» Παστέλ



Είναι μια ακτίνα αισιοδοξίας για τον τόπο μας η παρουσία και η εμφάνιση των έργων του καλλιτέχνη Δημήτρη Καραπιπέρη, που δουλεύει απαλλαγμένος από προχειρότητες και ερασιτεχνισμούς.

Στέφανος Ιωαννίδης – Συγγραφέας






«Απ’ τα Ξαμπέλια» Παστέλ


«Απ’ τον Καστανιώνα Αγιάσου» Παστέλ



Ο Καραπιπέρης δηλώνει ειρηνικά ενάντια στο αισθητικό ανοσιούργημα. Ο ίδιος είναι μια γόνιμη ηλιαχτίδα που ανιχνεύει απαλά τις επιφάνειες της καρποδεσίας, ενεργοποιεί τις προβληματικές χρωστικές κι ετοιμάζει αβίαστα τους εσωτερικούς γλυκούς χυμούς στο βάθος. Η επαφή του με την γλυπτική σίγουρα άφησε δυνατά αχνάρια μέσα του. Η εικαστική του φόρμα κινείται «έκτυπα» τρισδιάστατα, αυτοτελειακά από την μονοσήμαντη επιφάνεια.

Πλούσια διοχετεύει την αισθητικότητά του, ιδιαίτερα στις προσωπογραφίες του.

Δημ. Γ. ΜαντόςMaster of Arts



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails
Οι πίνακες στην κεφαλίδα του ιστολογίου είναι του ζωγράφου Γιώργου Πέρρου.